A spanyol tengerpartok a világ élén 2024-ben is

Idén is begyűjtötte a legtöbb kiválóság díjat Valencia. Tizeneggyel több kék zászló lesz látható a spanyol partokon, mely kitüntetés a strandok kiváló állapotát jelzi.

Májusra lezárult a természetes fürdőhelyek elbírálása, mely során a víz minőségén túl a part tisztaságát, felszereltségét, akadálymentességét és az egészségügyi szolgáltatások jellegét is figyelembe veszik.

A Környezetvédelmi Nevelési és Fogyasztóvédelmi Egyesület (Adeac) által ismertetett eredmény alapján a spanyol strandok idén is begyűjtötték a legtöbb, 638 kék zászló elismerés, és ezzel Spanyolország 30 éve töretlenül vezeti ezt a rangos listát.

Országos szinten Valenciát díjazták a legtöbb, 159 kék zászló minősítéssel, melyek például Orihuela Costa, Torrevieja, Alicante, Calpe, Gandia stb partvonalán lobognak.
Image
Image
Második helyen Andalúzia végzett 156 elismert stranddal majd Galicia követi 125 és Katalónia 118 minősítéssel. Valamint a Kanári -szigetek 60, a Baleár-szigetek 46 és Murcia 33 kiválóság díjat kapott.

Ezzel Spanyolországban a jutalmazott partszakaszok hossza együttesen eléri az 515 kilométert. Világszinten az 5 kontinens és 45 ország versenyében Spanyolország mögött Görögország és Törökország is élen jár a kiváló fürdőhelyek tekintetében.

Az immáron 38 éves múlttal büszkélkedő, nemzetközi minőségellenőrzés a kikötők és a hajók állapotára is kiterjed.

Az Adeac tájékoztatása szerint az idei évben Ibériai- félsziget büszkélkedik a kék zászlók 23% -ával ! (1187) a teljes nemzetközi mezőnyben és kategóriában, melyből 747 Spanyolországot illetve 440 pedig Portugáliát illeti.