Az épületek energiafogyasztásának szabályzása

Az elkövetkező években kötelező lesz Spanyolországban is az épületek energiafogyasztásának felülvizsgálata illetve az új ingatlanok kibocsátás - mentességének az elérése.

Erről az Európai Parlament 2024. márciusában döntött és jóváhagyta a jelentős mértékű csökkentést segítő szabályzást. A tagállamok közös céljaként írja elő, hogy az uniós épületállomány 2050-re már egyáltalán ne terhelje a környezetet.

Továbbá meghatározzák benne a "Teljes életciklusra vonatkozó felmelegedési potenciált” (GWP) mint mutatót, mely az épületet alkotó termékek szénlábnyomán, építési, karbantartási és bontási folyamatok üvegházhatású gáz kibocsátásán nyugszik.

Tehát nem csupán az ingatlan fogyasztása kerül célpontba általa, hanem az épület egész életciklusát érintő beavatkozások felülvizsgálatát írja elő, beleértve az építkezéshez felhasznált termékek gyártását és azok ártalmatlanítását.
Image
Image
A fenti intézkedés alapvetően meghatározza Spanyolországban az építőipar lehetőségeit és az ingatlanszektor jövőjét.

A lakásépítési trendek, az ingatlanpiaci folyamatok beleértve a lakáscélú hitelezéseket is egy irányba kell, hogy mutassanak, azaz a 2030-as GWP minimum követelmény elérésére.

Minden új épület esetén szerepelni fog az energetikai tanúsítványban a GWP mutató 2030 januárjától. Valamint egy hozzáférhető, digitális adatbázis segíti majd a vásárlók és bérlők tájékozódását, és az energiahatékonyság felülvizsgálatát.

Az Európai Unió által kitűzött dekarbonizációs cél egyértelmű üzenet a Spanyolországban ingatlant vásárlók számára. A korszerű, magasabb műszaki tartalommal rendelkező, értékállóbb otthonokra irányul a befektetői figyelem egyre inkább elfordulva az energiát legrosszabbul hasznosító épületektől.