Növekszik a spanyol nyaraló ingatlanok iránti kereslet

A készlethiánnyal szembeni stabil, fizetőképes vásárlási szándék felfelé mozdítja az ingatlanárakat Costa Blanca és Costa Calida területén.

Az áremelkedés és a finanszírozási feltételek miatt a spanyol családok egy része rövid távon elnapolhatja a lakásvásárlást, és ez a látható folyamat meghatározhatja a belföldi vásárlóerő mértékét például az egyetemi városokban. Azonban a kereslet továbbra is erős és intenzív a tengerpartokon.

Az ingatlanvásárlás iránti érdeklődés alapjaiban elmozdult a magasabb társadalmi - gazdasági státusszal rendelkező, fizetőképes, spanyol polgárok irányába, akik többnyire már rendelkeznek ingatlanpiaci jártassággal.
Image
Image
A fókuszuk első sorban a befektetési jellegű és a nyaraló ingatlanok kínálatára irányul hasonlóan a nemzetközi vásárlókhoz, akik szintén jelentős piaci erőt képviselnek Spanyolországban.

A tavalyi év a nem spanyol illetőségű vásárlók által kezdeményezett adásvételek számában országos szinten 30 % - os emelkedést hozott.

A belföldi és külföldi nagybefektetők piaci pozíciója látványosan megerősödött az elmúlt két évben, hiszen kevésbé kiszolgáltatottak a gazdaságpolitikai változásoknak és mérsékeltebb banki finanszírozást igényelnek.
Az Országos Statisztikai Intézet (INE) aktuális jelentése szerint a 2023 második negyedévének megfelelő árindex 2.1 %- os növekedést mutat valamint az előző év azonos időszakához képest pedig 3.6 % -kal nőtt. Hatására felerősödött a kereslet anélkül, hogy a piacnak kellő ideje lett volna kielégítenie az igényeket: intenzív helyszíni vásárlási szándék szembesült egy készlethiánnyal. Az egyensúlyhiány pedig felfelé mozdítja a vételárakat.

Az új építésű ingatlanok ára az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 7.7% -kal emelkedett.

A fellendülés mérséklődése nem várható, tendenciaszerű az anyagköltséget, a termelést és a logisztikát érintő infláció, más ágazati és földvásárlási nehézségek, és az új építések korlátozott termelési szintje miatt.

Forrás: Instituto Nacional de Estadística (INE), Estudios Fotocasa
Image